Combi oven schoonmaken, wat werkt?

Een combi oven reinigen is voor de meeste mensen een tijdrovende klus. Zelf stelde ik deze klus dan ook regelmatig uit. Schoonmaken is voor mij en de meeste mensen geen hobby. Mijn combi oven schoonmaken, koste mij gemiddeld twee uur werk. Vervolgens bleven er altijd vetspetters over op de bakplaten en in de oven zelf. Met name de zijkanten van de oven waren niet schoon te krijgen. Hoe hard ik ook boende. U zult begrijpen dat ik deze klus dan ook steeds voor mij uit schoof.

Op internet staan verschillende tips over het reinigen van een combi oven.  Ik heb er vele opgezocht en uitgeprobeerd in de hoop dat die ene gouden tip er bij stond. Helaas geen enkele tip hielp echt. Totdat ik toevallig een keer  in gesprek raakte met een kok. Hij vertelde mij over baking soda. Ik had nog nooit van dit product gehoord. Baking Soda is eigenlijk bedoeld om je beslag of deeg te laten rijzen. Het wordt dus regelmatig gebruikt in oven gerechten.

Combi oven schoonmaken met Baking Soda?

Inderdaad! Het is een ideaal middel om uw combi oven mee schoon te maken. Baking Soda is niet giftig en daarom een milieuvriendelijk schoonmaakmiddel. U koopt baking soda bij de grotere supermarkten. Ook de toko’s hebben veelal baking soda in hun assortiment.

Hoe ga je te werk?

Een combi oven schoonmaken begint bij het leegruimen ervan.  Zelf haal ik ook altijd de inzet er uit, waar de bakplaten op steunen. Vervolgens strooit u wat baking soda op de bodem van uw oven. Met een plantenspuit, spuit u wat schoonmaakazijn over de baking soda. Met een doek wrijft u de zijkanten van de oven in met baking soda. Ook de zijkanten spuit u vervolgens in met schoonmaakazijn. Door de schoonmaakazijn toe te voegen wordt de soda vochtig en begint hij te bruisen.  Vergeet ook niet het glas van uw oven in te wrijven met soda en schoonmaakazijn. Ik laat het zelf vervolgens een nacht weken, voor het beste resultaat. Korter kan ook, afhankelijk van de hoeveelheid aangekoekt vet. De inzetstukken en de bakplaten leg ik ondertussen in mijn gootsteen. Ook deze wrijf ik in met soda en schoonmaakazijn.  Na een uurtje voeg ik hier nog eens heet water aan toe. Vervolgens laat ik dit een aantal uur intrekken. Het hoeft vaak niet zo lang als de oven, omdat het minder vies is.

Wanneer ik mijn inzetstukken en de bakplaten na een aantal uurtjes weken schoonspoel met warm water, komt al het vet er zo af. Het meeste is al losgeweekt en drijft in het water. Het overige vet wrijft u er met een doekje gemakkelijk af. Extra leuk is dat de inzetstukken weer glimmen.

 

Een nacht goed inweken 

De combi oven is na een nacht goed inweken, ook zo schoon. Ook hier pak ik een vochtige doek. Hiermee haal ik de baking soda en het vet er zo vanaf. Wanneer alles verwijdert is, haal ik nog eenmaal een vochtige doek er doorheen en heb ik weer een blinkende oven.

Dit alles kost u nog geen 10 minuten. U hoeft niet hard te boenen en uw handen blijven heerlijk zacht. Tegenwoordig staat het schoonmaken van mijn combi oven dus niet meer op het uitstel lijstje, maar als een van de leukste en gemakkelijkste huishoudelijke klusjes.  Ik hoop dat u door deze tips uw combi oven schoonmaken ook als een eenvoudig klusje gaat zien. Veel Succes!