Dit is waarom het beter is om de koelkast open te laten in plaats van steeds open en dicht te doen

Een koelkast gaat heel wat keren op de dag open en dicht, maar is dit nu wel zo goed?

Herkent u dat ook, dat uw partner u naroept dat u de koelkast te lang open laat staan? U bent  uw brood aan het smeren met boter. Enkele seconden daarna pakt u de kaas om vervolgens een glas melk in te schenken. Moet de koelkast dan na elk product dat u pakt weer dicht? Nee juist niet! In deze blog leg ik u uit waarom.   

Turbulentie in de koelkast, wat is dat?

Wanneer de koelkast dicht is kan de koelkast op een constante temperatuur koelen. Gaat de deur van de koelkast open, dan komt er warme en vochtige lucht in de koelkast. Dit veroorzaakt turbulentie in uw koelkast. De koelkast moet vervolgens zijn best weer doen en extra koelen om alle producten op de juiste temperatuur te krijgen. Daarom is het beter de koelkast niet te vaak open te doen. Echter wanneer u binnen enkele seconden eerst de boter pakt, dan de kaas en vervolgens de melk, kunt u de koelkastdeur beter open laten staan. Wanneer u de deur van de koelkast open laat staan komt er natuurlijk ook warme en vochtige lucht naar binnen, maar minder snel. Dit komt doordat er minder luchtstromen zijn, omdat u niet steeds met de deur zwaait. Doordat er minder luchtstromen zijn, kost het uw apparaat minder moeite om weer op de gewenste temperatuur te komen. U bespaart dus energie, wanneer u uw koelkast deur zachtjes open en dicht doet en uw koelkastdeur niet binnen enkele seconden meerdere keren opent en sluit. Overdrijf hierbij niet en laat uw koelkastdeur niet langer dan 2 minuten aaneengesloten open staan.

Benieuwd naar nog meer handige (bespaar)tips voor uw koelkast?  

Gebruik de juiste stand

Een koelkast heeft meerdere standen. Het is niet nodig voor uw voedsel om altijd maar op de koudste stand te koelen. Bij  4 graden koelt u uw eten voldoende. Bederfelijk eten bederft zo minder snel en ziekteverwekkers groeien bij deze temperatuur nauwelijks.  Zet u de koelkast te koud dan ontstaan er ijspegels en verbruikt hij onnodig veel energie. Met een koelkast thermometer kunt u de temperatuur in de koelkast checken.

Richt uw koelkast slim in!

Een koelkast functioneert het meest optimaal, wanneer u deze slim inricht. Zo hoeft u namelijk de koelkastdeur zo kort mogelijk open te doen. Zet op de koudste plekken uw vlees en vis. Dit is zoveel mogelijk onder in uw koelkast. Deze producten blijven daardoor langer houdbaar. Daarbij lekken eventuele vleessappen niet over al uw andere producten heen. Groenten kunnen in de groenten la. Producten met de kortste houdbaarheidsdatum, zet u vooraan in uw koelkast.

Houd rekening met de omgevingstemperatuur

De omgevingstemperatuur beïnvloed de temperatuur in uw koelkast. Wanneer het extreem warm weer is buiten kunt u er voor kiezen de stand in de koelkast 1 of 2 standen hoger te zetten. Vriest het buiten een aantal dagen flink, dan zet u de stand juist 1 of 2 standen lager.