Het inruimen van de vaatwasser

Iedereen heeft zijn of haar eigen manier voor het inruimen van de vaatwasser. De ene manier heeft meer invloed op hoe schoon en droog uw vaat wordt dan de andere. Dit zorgt nog weleens voor de nodige discussies binnen het gezin, want wat is nu beter? Moeten schoteltjes onder- of bovenin de vaatwasser? Moet het bestek rechtop of juist met de punten naar beneden? Waar kunt u het beste de pannen neerzetten? Wij geven u een aantal handige tips voor het optimaal inruimen van uw vaatwasser.

Afspoelen of afschrapen
Veel mensen spoelen hun vaat eerst af voordat ze het in de vaatwasser zetten. Dit is een effectieve manier, maar het kost wel veel water. Het is dan ook beter om de vaat eerst af te schrapen met bijvoorbeeld bestek of een pannenlikker. Sausresten kunt u eventueel met een keukenpapiertje afnemen. Dit scheelt u tijd én u bespaart een hoop water.

Slim indelen van de vaatwasser
U wilt uw vaat zo schoon en droog mogelijk uit de vaatwasser laten komen. Om dit te bereiken is het handig om de vaatwasser slim en efficiënt in te delen. Zet de meest vuile vaat op plaatsen waar de waterstralen het beste bij komen. Let hierbij wel op dat de sproeiers nergens tegenaan komen, zodat ze vrij kunnen draaien. Stapel de vaat niet op, zodat de waterstralen overal goed bij kunnen. Wanneer u de vaatwasser te vol stopt, is de kans groot dat de vaat er niet voldoende schoon uitkomt. Past het niet? Verstel uw bovenste vaatwasser lade in hoogte. Dit doet u aan de zijkant. Zo kunt u wellicht net dat beetje extra ruimte creëren.

Ondersteboven en schuin zetten
Zet kopjes, glazen en schalen ondersteboven in de vaatwasser. Zo komen de waterstralen er goed bij en blijft er na afloop geen water in staan waardoor u de vaat met de hand moet afdrogen. Let er bij glazen op dat u deze zo neerzet, dat ze elkaar niet raken. Dit voorkomt beschadigingen en breuk. Borden en schoteltjes met een randje kunt u het beste schuin zetten om te voorkomen dat er water in blijft staan. Zet pannen en potten in het onderste rek van uw vaatwasser. Hier hebben de waterstralen namelijk de meeste kans.

Bestek indelen
De een plaatst het bestek met de punten omhoog in het bakje, de ander naar beneden. U vraagt zich wellicht af wat de beste keuze is. Eigenlijk is geen van beide goed of fout. Het beste wat u kunt doen is omwisselen. U plaatst de ene vork met de punten omhoog en de andere met de punt naar beneden. Zo maakt u optimaal gebruik van de ruimte in het bestekbakje. Bovendien voorkomt u zo dat er etensresten tussen het bestek blijven zitten.

Pas op met materialen
Het is verstandig om rekening te houden met de verschillende materialen van uw vaat. Plaats kunststof bijvoorbeeld naast keramiek, zodat het beter droogt. Kunststof plaatst u bij voorkeur bovenin de vaatwasser. In het bovenste gedeelte wordt uw vaatwasser minder heet. Zo voorkomt u dat uw kunststof vaat vervormt door de warmte. Plaats zilver en roestvrijstaal niet naast elkaar om contactcorrosie te voorkomen.

Als de vaatwasser klaar is
Is uw vaatwasser klaar? Open dan niet direct de deur, maar doe dit pas 15 minuten later. Wanneer u dit direct doet, gaat er warmte verloren waarmee u de vaat kunt laten drogen. Als u hem te laat opent, zal het verdampte water juist weer condenseren op uw vaat. Gaat u de vaatwasser uitruimen, dan is het handig om te beginnen met de onderste lade. Zo voorkomt u dat er achtergebleven water op de droge vaat eronder terecht komt. Trek de laden altijd voorzichtig uit zodat achtergebleven water niet op de vaat ernaast komt.

Kom langs in onze showroom in Lelystad

Bij Total Home Concept vindt u 3000m2 aan inspiratie voor keukens, keukenapparatuur, woonstijlen, vloeren en badkamers. U bent van harte welkom in onze showroom om alle mogelijkheden te bekijken en te beleven.

Geef een reactie