Uw oven schoonmaken

Het schoonmaken van de oven is voor veel mensen niet het meest favoriete klusje. Maar het hoeft zeker niet vervelend en tijdrovend te zijn. Vandaag de dag bestaan er zelfreinigende ovens die het werk grotendeels zelf doen. Maar ook ovens die deze functie niet hebben, kunt u eenvoudiger schoonmaken. Wij geven u een aantal handige tips om het schoonmaken van uw oven makkelijker en sneller te maken.

Zelfreinigende ovens

Sommige ovens hebben een zelfreinigend programma. Deze ovens maken zichzelf schoon met behulp van pyrolyse. Deze functie stookt de temperatuur in de oven op tot zo’n 500 graden zodat het vuil verandert in as. Hierna hoeft u alleen nog maar een doekje door de oven te halen en u bent klaar. Ideaal wanneer u niet te veel tijd kwijt wilt zijn aan het schoonmaken van uw oven!

Veiligheid

Sommige mensen vinden de hoge temperaturen die bij pyrolyse komen kijken een beetje eng, want is dit wel veilig? Hier hoeft u zich geen zorgen over te maken, het is een heel veilige functie. De deur van de oven blijft namelijk vergrendeld gedurende het schoonmaakproces. Wel is het handig om de rekjes, bakplaten, grillroosters en andere spullen uit de oven te verwijderen alvorens u deze functie gebruikt.

Ovens zonder pyrolyse

Niet iedereen heeft een oven met pyrolyse. Ook voor andere type ovens geven wij handige tips om het schoonmaken een stukje aangenamer te maken. Zo is het bijvoorbeeld handig om van tevoren eerst even de stofzuiger of kruimeldief door de oven te halen. Dit geldt overigens zowel voor ovens mét als zonder pyrolyse. Kruimels komen namelijk al snel terecht tussen de rubberen randjes van uw oven. Met behulp van een stofzuiger of kruimeldief bent u die in elk geval al kwijt! Hieronder geven we u een aantal handige tips om ook een oven zonder pyrolyse snel en eenvoudig schoon te maken.

Uw oven reinigen met afwasmiddel

Het handigste middel om uw oven schoon te maken is speciale ovenreiniger. Maar wanneer u dit niet in huis hebt, kunt u altijd terugvallen op afwasmiddel. Giet 250ml water op de bodem van uw oven en voeg daar een flinke scheut afwasmiddel aan toe. Stel de oven in op 60 graden en laat hem een uur draaien. De combinatie van het afwasmiddel met de waterdamp die vrijkomt, weekt het vuil in uw oven los. Hierna haalt u een doekje door de oven en hoeft u hem alleen nog maar even droog te maken.

Uw oven reinigen met citroen

Citroen is zeer geschikt als schoonmaakmiddel vanwege de zuren die het bevat. Om uw oven met citroen te reinigen heeft u een ovenvaste schaal nodig. Deze vult u met water, het sap van een halve citroen en gesneden schijfjes van de citroen. Bij aangekoekte resten wrijft u de citroen eerst direct over het vuil zodat het beter kan inwerken. Zet de oven op de hoogste temperatuur en laat deze een kwartier draaien. Na afloop hoeft u alleen nog maar een doekje door de oven te halen en de oven te drogen.

Tips voor ovengebruik

Voorkomen is beter dan genezen. Zo zijn er een aantal handige tips om uw oven al tijdens het gebruik zo schoon mogelijk te houden. Gebruik bijvoorbeeld altijd bakpapier op uw bakplaat. Na gebruik hoeft u het bakpapier alleen maar weg te gooien. Dit is uiteraard veel minder werk dat het reinigen van uw bakplaat. Het schoonmaken van een ovenrooster is soms wat lastiger, zeker wanneer er meerdere lagen vuil op zitten. Was een rooster daarom direct na gebruik af, zodat het vuil geen kans krijgt om aan te koeken. U kunt het rooster ook eerst even laten weken in heet water met afwasmiddel alvorens u het gaat schoonmaken. Na het gebruik van uw oven is het altijd verstandig om hem zo snel mogelijk schoon te maken. Zorg echter wel dat de oven voldoende is afgekoeld, zodat u zich niet verbrand. Wel zo veilig!

Keukenapparatuur bij Total Home Concept in Lelystad

Bent u op zoek naar een nieuwe keuken? U bent van harte welkom in onze 3000m2 grote showroom gevestigd in Lelystad. Hier vindt u diverse keukenopstellingenkeukenapparatuurwoonstijlenbadkamers en vloeren. Onze adviseurs staan helpen u graag verder.

Een reactie op “Uw oven schoonmaken

  1. irene zegt:

    Ik heb mijn oven als nieuw kunnen krijgen met behulp van soda. Daar krijg je echt alles mee schoon. Ook het rooster en en de bakplaat zijn als nieuw. Dat mag ook wel, want soda is best wel bijtend. Ik heb het in ieder geval helemaal ontdekt als schoonmaakmiddel en altijd een bik met soda in de keuken staan.

Geef een reactie