Welk werkblad past bij u?

Het werkblad is een belangrijk onderdeel van de keuken en kan grotendeels bepalend zijn voor de sfeer en uitstraling van uw keuken. Maar welk materiaal past bij uw smaak, kook- en woonstijl? Wij hebben er een aantal voor u op een rijtje gezet.

Multiplex (kunststof)

Een werkblad van multiplex bestaat uit 2 delen; een multiplex basisdeel en een High Pressure Laminate (HPL) toplaag. Een groot voordeel van een multiplex kunststof werkblad is de bijzonder ruime keuze in uitvoeringen. Vrijwel iedere gewenste kleur of design kan geleverd worden in kunststof materiaal. Denkt u bijvoorbeeld aan imitatie hout, steen, koper- of betonlook. Hiernaast is een kunststof werkblad gemakkelijk te onderhouden; u hoeft hem slechts af te nemen met een vochtige doek. Een nadeel van een kunststof keukenblad is de hittegevoeligheid. U kunt er bijvoorbeeld geen hete pan of ovenplaat op zetten.

Composiet

Eén van onze meest populaire werkblad materialen is composiet. Composiet is een samenstelling van graniet, kwarts en harsen. Dit oersterke materiaal kan worden geleverd in gepolijste, gebrande of gezoete afwerking. Door zijn hardheid is een composiet keukenblad vrij hitte- en krasbestendig. Bovendien is het materiaal erg dicht en daardoor ook hygiënisch. Desondanks kunnen er toch vlekken ontstaan wanneer natte plekken of kringen niet direct afgenomen worden. Wanneer u uw keukenblad direct schoonmaakt met warm water en een mild schoonmaakmiddel, blijft uw composieten blad zeer lang mooi.

Graniet

Een bijzonder en luxe materiaal keukenblad is graniet. Graniet is een 100% natuurproduct en is dus altijd uniek. Graniet ontstaat namelijk uit magma en stolt uit ondergrondse mineralen. Deze mineralen bepalen uiteindelijk ook de kleuren van uw werkblad. Graniet is zeer hitte- en krasbestendig. Dit is het resultaat van een jarenlang uithardingsproces. In tegenstelling tot kunststof en composiet, is graniet vrij poreus. Dit betekend in de praktijk dat een kring van bijvoorbeeld een glas wijn gemakkelijk in uw blad kan trekken en na verloop van tijd uw blad onherstelbaar kan beschadigen. Om dit te voorkomen, kunt u uw blad impregneren en dient u vlekken direct te verwijderen met een mild schoonmaakmiddel en warm water.

Sima Core

Sima Core bestaat uit meerdere met fenolhars doordrenkte lagen kraftpapier die onder hoge druk en temperatuur zijn samengeperst; de bovenste laag is het decorpapier, de kern is in de meeste gevallen zwart. Een Sima Core blad is beschikbaar in veel unieke kleuren en structuren en is even kras-en slijtvast als een kunststof werkblad. Hiernaast is het materiaal erg stevig en compact en ook nog eens zeer hygiënisch. Wel is het raadzaam om onderzetters en snijplanken te gebruiken; krassen, deuken en brandplekken zijn immers onherstelbaar.

Keramiek

Recent geïntroduceerd materiaal in de keukenwereld is een werkblad van Keramiek. Keramiek oogt als natuursteen en is makkelijk te combineren met andere materialen. Keramiek is zelfs harder dan graniet en is zeer hygiënisch, krasbestendig, vlekbestendig en hittebestendig. Tot een temperatuur van ca. 450 graden Celsius is een keramieken blad bestendig waardoor u schalen en pannen zo op het blad kunt plaatsen. Wel is keramiek gevoelig voor puntbelasting. Wees daarom extra voorzichtig met scherpe voorwerpen op uw blad van keramiek.

RVS

Bij een roestvrijstaal werkblad denkt men vaak aan een strakke, moderne look. Er is echter veel mogelijk op het gebied van motief, structuur en design. Een gladde look staat compleet anders dan bijvoorbeeld een 3-D finish of een ledermotief. RVS is zeer hygiënisch en vrijwel onverwoestbaar. Voor nóg een professioneler resultaat is het ook mogelijk om de spoelbak geheel naadloos in te lassen, en de randen af te werken met een geslepen facetrand.

Hout

Houten werkbladen brengen veel warmte en sfeer in uw keuken. Er zijn veel verschillende soorten en kleuren hout met ieder een unieke look. Dit natuurproduct past om die reden in zowel landelijke als strakke keukenstijlen. Houtsoorten als Teak en Eiken hebben een lichtere kleur waar Mahonie, Noten en Iroko een donkere rode tint hebben. Een houten keukenblad vergt meer zorg en onderhoud; hout is namelijk gevoeliger voor vocht en vlekken dan bijvoorbeeld composiet. Het is ook belangrijk dat u geen vochtige doek, chloor of bleek op het blad laat liggen. Een met olie behandeld houten blad kan opgeschuurd worden in het geval van vlekken, waarna het opnieuw behandeld dient te worden. Een richtlijn is minstens 2 keer per jaar het blad behandelen met onderhoudsolie voor maximaal behoud van kwaliteit

Beton

Geheel passend in de huidige trends en industriële woonstijlen zijn keukenbladen van beton. Hiervoor wordt een speciale samenstelling van grond en hulpstoffen, waardoor een uniek materiaal ontstaat met eigen kleur en craquelé. Met een betonnen werkblad zorgt u voor een eigentijdse stoere look die goed past bij robuuste materialen en meubelen. Betonnen bladen zijn hard en hittebestendig en ook nog eens zeer duurzaam. Kiest u voor een betonnen werkblad, dan is het belangrijk om te er rekening mee te houden dat het materiaal zeer zwaar is. Bovendien is beton poreus en daardoor vlekgevoelig. Om uw betonnen blad goed te onderhouden dient u het blad regelmatig van een nieuwe beschermlaag te voorzien.

Geef een reactie