Woonkeuken: wonen en koken in één ruimte

Wonen en koken in één  ruimte, met deze tips creëert u een prachtig geheel.

 Wonen en koken in dezelfde ruimte is een beleving. De keuken is de centrale plek in het huis. Met vrienden en familie wordt vaak in de keuken lekker gekookt, gegeten en vele uurtjes nagetafeld. Maar het is ook de plek waar je na een dag hard werken even aan de bar een krant  leest of met je partner de dag doorneemt, terwijl de kinderen een spelletje spelen aan de eetkamertafel. Wonen en koken in één ruimte is op dit moment niet alleen een noodzakelijke oplossing voor kleinere woningen of appartementen, maar een bewuste keuze voor vele huishoudens.

Wat is een woonkeuken/leefkeuken?

Een woonkeuken of leefkeuken is een keuken waarin woonkamer en keuken één geheel vormen in een open ruimte. Afhankelijk van uw wensen kunt u er voor kiezen om de verbinding tussen keuken en woonkamer te accentueren of juist optisch gescheiden te houden.

Hoe creëer ik een gezellige woonkeuken?

Een gezellige woonkeuken creëert u door de verbinding tussen het kook en leefgedeelte met elkaar te verbinden. Dit bereikt u door een juiste mix en match te kiezen aan kleuren en materialen.

Woonkeuken ideeen? Wij zetten ze voor u op een rij:

Tip 1: Kies voor één soort vloer.

Door de vloer van uw keuken door te trekken in uw woon/eetkamer ontstaat er een mooie basis en betrekt u de ruimte optisch bij elkaar, waardoor er één geheel ontstaat.  Wilt u dit juist niet, kies dan voor bijvoorbeeld een tegelvloer in het keukengedeelte en een pvc, laminaat of houten vloer in de leefruimte.

Tip 2: Laat kleuraccenten van uw keuken weer terugkomen in uw eetgedeelte.

Dit kan door bijvoorbeeld de kleur wand in uw keuken weer terug te laten komen in de kleur van de stoelen en de kleur van de gordijnen bij uw eettafel. 

Tip 3: Kies voor een keuken die veel openheid uitstraalt.

De Eilandkeuken is de perfecte keuken om dit te creëren. Terwijl u staat te koken heeft u toch verbinding met uw gasten die aan de eettafel zitten en kunt u deelnemen aan de gesprekken, terwijl u een heerlijk diner bereidt.

Tip 4: Plaats uw eettafel centraal in de ruimte tussen keuken en woonkamer.

Wanneer de eettafel centraal tussen de keuken en het zitgedeelte plaatst, heeft de eetkamertafel een verbindende functie. Enerzijds wordt hij gebruikt om te eten, anderzijds als werkplek of plek om even gezellig een wijntje te drinken en een spelletje te spelen. Ook heeft u zo extra zitplaatsen, wanneer de bank al bezet is.

Tip 5: Openheid maar wel veel opbergruimte in de keuken?

Door te kiezen voor een hoekkeuken creëert u veel opbergruimte voor al uw potten en pannen. Door de hoekkeuken te combineren met een schiereiland heeft u een open keuken met toch een kleine afscheiding.

Tip 6: Welke keuken past er bij een kleine ruimte?

In een wat kleinere ruimte is een hoekkeuken geschikt, maar ook een rechte keuken  kan een goede optie zijn. Bij een rechte keuken plaatst u alle kasten tegen de wand, waardoor ze niet veel ruimte innemen. Uw eettafel kunt u er dan vlakbij zetten, waardoor u één geheel creëert.

Tip 7: Woonkeukens zijn in er verschillende soorten en maten, kies wat bij u past!

Er zijn veel verschillende woonkeukens, ieder met hun eigen stijl. Wij raden u altijd aan om dicht bij uzelf te blijven en een keuken te kiezen, waar u die  ‘wow’ factor in ziet.  Een keuken is best een hele uitgave, dan is het ook fijn dat u er nog jaren plezier van heeft. Met de trend meegaan klinkt heel aanlokkelijk, maar wanneer de trend van nu niet bij u past, raden we u aan dit ook niet te doen.

Woonkeuken plattegrond

Wij hebben alvast een aantal plattegronden van woonkeukens voor u getekend. Bekijk de verschillende plattegronden en ontdek wat er allemaal mogelijk is. 

Nog meer inspiratie opdoen voor uw woonkeuken?

Kom dan eens langs in onze showroom en laat u adviseren door één van onze adviseurs of kijk op onze website en doe nog meer inspiratie op in één van onze blogs.

Geef een reactie